Εύκολες συνταγές

Συνταγή με κόκκινο λάχανο στο φούρνο

Σχετικά με τη συνταγή

Το ψημένο κόκκινο λάχανο είναι ένα απολαυστικό συνοδευτικό που προσθέτει ζωηρό χρώμα και γεύση στο γεύμα σας. Αυτή η συνταγή μετατρέπει το ταπεινό λάχανο σε ένα πιάτο που ξεχωρίζει, ψήνοντάς το στην τελειότητα. Το λάχανο γίνεται τρυφερό και ελαφρώς καραμελωμένο, ενισχύοντας τη φυσική του γλύκα. Σε συνδυασμό με ένα πικάντικο γλάσο, αυτό το πιάτο προσφέρει μια τέλεια ισορροπία γεύσεων που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας. Είτε διοργανώνετε ένα δείπνο είτε θέλετε να προσθέσετε λίγη ποικιλία στα εβδομαδιαία γεύματά σας, το Baked Red Cabbage είναι μια ευέλικτη και νόστιμη επιλογή.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Κόκκινο λάχανο
1 κεφάλι

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Βαλσάμικο ξύδι
2 κουταλιές της σούπας

Μέλι
1 κουταλιά της σούπας

Αλάτι
Για γεύση

Μαύρο πιπέρι
Για γεύση

Φρέσκο ​​θυμάρι
1 κλαδάκι

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να προετοιμάσετε αυτήν τη συνταγή για Ψημένο κόκκινο λάχανο, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  1. Πανίδα κοπής
  2. Μαχαίρι του σεφ
  3. Ταψί
  4. Μπολ ανάμειξης
  5. Μεζούρες
  6. Βούρτσα σιλικόνης (προαιρετικό)
  7. Φύλλο αλουμινίου

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 375°F (190°C).
2. Αφαιρέστε τυχόν κατεστραμμένα εξωτερικά φύλλα από το κεφάλι του λάχανου.
3. Κόβουμε το λάχανο στη μέση και αφαιρούμε τον πυρήνα.
4. Κόψτε το λάχανο σε φέτες πάχους περίπου 1 ίντσας.
5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο, το μέλι, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
6. Στρώστε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο για εύκολο καθάρισμα.
7. Τοποθετήστε τις φέτες λάχανου στο ταψί, φροντίζοντας να έχουν ομοιόμορφη απόσταση.
8. Αλείψτε το μείγμα του γλάσου πάνω από τις φέτες του λάχανου, φροντίζοντας να στρώσετε και τις δύο πλευρές.
9. Τοποθετήστε ένα κλωνάρι φρέσκο ​​θυμάρι πάνω από κάθε σφήνα λάχανου για πρόσθετη γεύση.
10. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25 λεπτά.
11. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι το λάχανο να είναι τρυφερό και ελαφρώς απανθρακωμένο.
12. Σερβίρετε ζεστό και γαρνίρετε με επιπλέον φρέσκο ​​θυμάρι αν θέλετε.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής με Κόκκινο Λάχανο στο φούρνο είναι περίπου 10-15 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που χρειάζεται για να κόψετε το λάχανο, να ετοιμάσετε το γλάσο και να τακτοποιήσετε τις σφήνες στο ταψί. Ο πραγματικός χρόνος μαγειρέματος στο φούρνο είναι περίπου 40-45 λεπτά. Ενώ το λάχανο ψήνεται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο για να ετοιμάσετε άλλα συστατικά του γεύματός σας ή απλά να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το δελεαστικό άρωμα που απλώνεται στην κουζίνα σας.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Η επιλογή ενός φρέσκου και σφιχτού κόκκινου λάχανου είναι απαραίτητη για τα καλύτερα αποτελέσματα. Αναζητήστε ένα κεφάλι λάχανου που είναι βαρύ για το μέγεθός του και έχει ζωηρά μωβ-κόκκινα φύλλα.
– Βεβαιωθείτε ότι έχετε στρώσει καλά τις φέτες λάχανου με το μείγμα γλάσου για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη κατανομή της γεύσης.
– Η προσθήκη ενός κλαδιού φρέσκου θυμαριού πάνω από κάθε σφήνα λάχανου εμποτίζει μια απολαυστική νότα βοτάνων στο πιάτο. Ωστόσο, αν δεν έχετε θυμάρι στο χέρι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με δεντρολίβανο ή να το παραλείψετε εντελώς.
– Για μια νότα καπνού, μπορείτε να πασπαλίσετε μια μικρή ποσότητα καπνιστή πάπρικα πάνω από τις φέτες του λάχανου πριν το ψήσετε.
– Αν προτιμάτε πιο δυνατή γεύση βαλσάμικο, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του βαλσαμικού ξιδιού στο γλάσο.
– Για να εξοικονομήσετε χρόνο στον καθαρισμό, στρώστε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Αυτό θα εμποδίσει το γλάσο να κολλήσει στο πιάτο και θα κάνει το ξέπλυμα παιχνιδάκι.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσότητα ανά μερίδα

Θερμίδες
95

Συνολικό Λίπος
5 g

Κορεσμένα λιπαρά
1g

Χοληστερόλη
0 mg

Νάτριο
120 mg

Υδατάνθρακες
12g

Ίνα
4g

Ζάχαρη
6g

Πρωτεΐνη
2g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Το ψημένο κόκκινο λάχανο μπορεί να σερβιριστεί ως ένα όμορφο συνοδευτικό μαζί με ψητά κρέατα, ψητά λαχανικά ή ακόμα και ένα κυρίως πιάτο για χορτοφάγους. Το ζωηρό του χρώμα το κάνει ελκυστική προσθήκη σε κάθε πιάτο. Μπορείτε να βελτιώσετε την παρουσίαση πασπαλίζοντας μερικά φρέσκα φύλλα θυμαριού πάνω από τις επιμεταλλωμένες φέτες λάχανου για μια νότα πράσινου. Επιπλέον, μπορείτε να σερβίρετε το ψημένο κόκκινο λάχανο με μια κούκλα κρεμώδες κατσικίσιο τυρί ή θρυμματισμένη φέτα από πάνω για πρόσθετο πλούτο και λάμψη. Εναλλακτικά, μπορείτε να πασπαλίσετε μερικά φρυγανισμένα καρύδια ή πεκάν για ένα υπέροχο τραγανό τραγανό.

Εάν αναζητάτε εναλλακτικές πλευρές, σκεφτείτε να σερβίρετε το Κόκκινο Λάχανο στο φούρνο με ψητές πατάτες ή γλυκοπατάτες για έναν χορταστικό συνδυασμό. Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε με μια δροσερή πράσινη σαλάτα ριγμένη σε μια ελαφριά βινεγκρέτ για να ισορροπήσετε τις γεύσεις. Μια άλλη επιλογή είναι να το σερβίρετε μαζί με ψητό κοτόπουλο ή ψάρι για ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να αποθηκεύσετε τυχόν υπολείμματα από το ψημένο κόκκινο λάχανο, αφήστε το να κρυώσει εντελώς και μεταφέρετέ το σε αεροστεγές δοχείο. Βάλτε το πιάτο στο ψυγείο και θα παραμείνει φρέσκο ​​για έως και 3-4 ημέρες. Κατά την αναθέρμανση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε το φούρνο είτε την εστία. Απλώς τοποθετήστε τις φέτες λάχανου σε ένα ταψί, καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 350°F (175°C) μέχρι να ζεσταθούν. Μπορείτε επίσης να τα ξαναζεστάνετε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, αναποδογυρίζοντας περιστασιακά μέχρι να ζεσταθούν. Θυμηθείτε να προσαρμόσετε το χρόνο μαγειρέματος σύμφωνα με την επιθυμητή θερμοκρασία.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτή η συνταγή για ψημένο κόκκινο λάχανο προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία από τα θρεπτικά συστατικά του. Το κόκκινο λάχανο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και βοηθά στην προστασία από την καταστροφή των κυττάρων. Οι ανθοκυανίνες στο κόκκινο λάχανο συμβάλλουν στο ζωηρό χρώμα του και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, το κόκκινο λάχανο είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, προάγοντας την υγιή πέψη.

Το γλάσο που παρασκευάζεται με ελαιόλαδο, βαλσάμικο ξύδι και μέλι προσθέτει βάθος γεύσης ενώ παρέχει πιθανά οφέλη για την υγεία. Το ελαιόλαδο είναι ένα υγιές για την καρδιά λίπος που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Το βαλσάμικο ξύδι περιέχει αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στην πέψη. Το μέλι, όταν καταναλώνεται με μέτρο, προσφέρει αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο.

Συνολικά, αυτή η συνταγή για ψημένο κόκκινο λάχανο είναι μια θρεπτική προσθήκη στο γεύμα σας, προσφέροντας μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Παρόμοιες συνταγές

Εάν σας άρεσαν οι γεύσεις και οι υφές αυτής της συνταγής για ψημένο κόκκινο λάχανο, ίσως θα θέλατε να εξερευνήσετε και άλλα πιάτα με βάση το λάχανο. Μια τέτοια επιλογή είναι οι «ψημένες μπριζόλες λάχανου», όπου οι χοντρές φέτες λάχανου καρυκεύονται και ψήνονται μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Μια άλλη παραλλαγή είναι το «Κόκκινο Κόκκινο Λάχανο», όπου το τριμμένο κόκκινο λάχανο μαγειρεύεται αργά με κρεμμύδια, μήλα και μπαχαρικά για ένα ανακουφιστικό συνοδευτικό. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικά καρυκεύματα, γλάσο και μεθόδους μαγειρέματος για να δημιουργήσετε μοναδικές παραλλαγές συνταγών με λάχανο που ταιριάζουν στις γευστικές σας προτιμήσεις.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή για ψημένο κόκκινο λάχανο αντλεί έμπνευση από διάσημους σεφ που έχουν κατακτήσει την τέχνη της εξύψωσης των απλών συστατικών. Σεφ όπως ο Yotam Ottolenghi και ο Jamie Oliver έχουν επιδείξει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία τους μετατρέποντας τα ταπεινά λαχανικά σε εκπληκτικά και γευστικά πιάτα. Η έμφαση που δίνουν στα φρέσκα, εποχιακά προϊόντα και στους τολμηρούς συνδυασμούς γεύσεων έχει επηρεάσει την εξέλιξη αυτής της συνταγής. Διοχετεύοντας την τεχνογνωσία και το πάθος τους για τη μαγειρική, μπορούμε να δημιουργήσουμε εξαιρετικά πιάτα ακόμα και από τα πιο συνηθισμένα υλικά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button